Fuktighet i luften, forårsaket av nedbør og temperatursvingninger i løpet av døgnet og gjennom de forskjellige årstidene, duggfall og frost, gjerne kombinert med høststormer som bærer med seg partikler av støv fra sand, jord og biltrafikk, gjør at hus blir skitne, treverket blir grått, "sotete", ja på enkelte flater kan det bli veldig skittent, og dette kan lure oss til å tro at veggen trenger et nytt strøk maling når det egentlig bare trengs en real rundvask! Det verste du kan gjøre mot huset ditt når det har slike gråsotede flater er faktisk å male oppå...
Maling er som hud, den har gjerne fine små porer som vi ikke ser med det blotte øyet, men gnir vi sot i et ansikt så kommer plutselig porene tydelig frem. Det samme er det med malte flater, de har små porer som plutselig blir veldig tydelig i form av grå sotaktige felter når skitten fester seg til dem. Hadde du fått sot i fjeset ditt ville du neppe bare ha forsøkt å sminke over flekkene? Nei, da må vi vaske skikkelig først, så tørke, og etterpå kan vi male hvis det da likevel viser seg at det trengs.
Disse bildene tok jeg tidlig i vår, før vi vasket paviljongen. Denne paviljongen må vaskes grundig hver vår, det tar bra nøyaktig fire timer hvis en av oss gjør det alene og jobber effektivt og systematisk, det høres kanskje slitsomt ut, men det er verdt det, for da har vi jo til gjengjeld en ren og pen og gnistrende hvit paviljong vi kan kose oss i resten av sommeren, og paviljongen og trekonstruksjonene holdes ved like, -og det vil også forlenge varigheten på bygget i mange tiår lengre enn uten jevnlig vedlikehold og rengjøring.
På bildene ovenfor ser du noen detaljer på paviljongdøren før de ble vasket. Det er lett å tenke at den trenges å males, ikke sant? Men her ser du samme døren etter at den er vasket:
Det ble helt skinnende hvitt og glatt igjen! :))
Hadde jeg malt oppå her uten å vaske først, ville malingen blitt angrepet av svartsopp i løpet av kommende vinter. Det ville sett fint ut i sommer, men under overflaten ville sopp og mugg ha kost seg skikkelig og skadet malingen og hvitfargen permanent. Nettopp derfor er det så utrolig viktig å vaske husveggene av og til, ja aller helst årlig, og aldri, aldri male uten å vaske veggen først! (Og selvsagt la den tørke skikkelig etterpå før man maler).
Når vi vasker f. eks. denne paviljongen, så bruker vi rett og slett bare vanlig Zalo eller Zalo blå. Det gjør vi fordi vi vet av erfaring fra tidligere år at dette går vekk, det kommer ikke til å måtte males. Du skal vite at svært mye av spesielle fasaderengjøringsmidler som selges ikke bør brukes med mindre huset skal males samme sommer, rett og slett fordi midlene er så sterke at de vil kunne skade malte flater, ja gi dem mykere overflater og/eller flere porer. Les godt på fasaderengjøringsmiddelflasken hvis du skal vaske husvegger som du tror kun trenger en vask, ofte står det faktisk der midt i teksten et sted, at du ikke må bruke vaskemiddelet på husveggen med mindre huset skal males, nevner det bare, fordi mange er ikke klar over dette, de bare ser "fasaderengjøring", griper flasken, leser bandingsforholdet og går i gang, og det kan gjøre stor skade på malte flater som ikke skal males, -ja gjøre dem ekstra godt mottakelige for skitt de kommende årene. Jeg synes Zalo-vann fungerer utmerket til å fjerne vinterens støv og skitt, det er sjeldent mye motstand i denne skitten, de grå flekkene/feltene slipper lett.
Er fasaden på huset ditt litt gråaktig her og der, og du har tenkt litt på at det sikkert bør males, så prøv å vask det først! Både for å unngå at du maler det hvis det egentlig slettes ikke trenges, og - ikke minst - fordi maler du oppå skitt så skaper du nye store og unødvendige problemer for deg selv fordi det kan medføre at du neste år må skrape huset og male på ny, eller må bytte bordkledning om få år på grunn av fuktskader og råte. (Malingen fester dårlig oppå skitt, luftlommer skapes, fukt og mer skitt slippes inn mellom malingslagene, og så blir det etterhvert råte i selve trekonstruksjonen).
Ikke undervurder en god gammeldags grundig rengjøring, -det kan gjøre underverker også på husets fasader! ;) "Gammelt og slitt" kan nemlig vise seg å bare være støv og skitt som kom flyvende med høststormene og dermed festet seg til porer i treverk og på ru bordkledning, da støvet gjerne kommer i stor fart på dager duggfall (forårsaket av kjølige høstnetter) og regnvåte fasader. Vask først - mal etterpå HVIS det trengs! ;)
Ha en fortsatt fin helg! :0)
Stor klem, Ann,
Glassveranda.
Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar