Tenkte derfor i dag å vise litt av det vi gjør i vår hage hvert år på denne tiden av året, -før snøen faller og før frost og tele setter inn for vinteren.
Uansett hvor man bor i dette landet, så slipper trærne løvet sitt om høsten. Stormer ute gjør det gjerne også om høsten, slik at blader, frø og annet rusk fra planter flyr av gårde med vinden og legger seg både på terrasser, plattinger, brostein og hustak.
Noe av det aller viktigste du kan gjøre for å vinterklargjøre og ta vare på huset ditt og andre bygninger på tomten, er derfor å koste ned bladrester fra taket, fjerne eventuell mose og renske samtlige takrenner for blad og planterester! Hvis dette ikke gjøres, er det høy risiko for at nedløp og dreneringer tettes av plantematerialer når det regner/fryser, og dermed tar ikke lenger takrennene unna vannet. Du vil da få issvuller i takrennene, som vil bygge seg stadig tykkere når frosten kommer, og ny nedbør som kommer vil deretter kunne trekke inn i takutstikket ditt i løpet av vinteren og kommende vår, og kanskje trekke enda lenger inn i bygningen, og dermed forårsake synlige eller usynlige lekkasjer som vil skade vegg- og takkonstruksjoner. Muggskader og råte på trevirke og i isolasjonsmaterialer blir da resultatet etter noen få år, og boligkvalitet og boligverdien på huset/bygningene blir da forringet. Det er en billig forsikring og ganske mye enklere å heller ta jobben med å kle på seg et par kraftige gummihansker, hente frem en stødig stige og ta en tur opp til taket og rydde takrenner og nedløp for blad og planterester før vinteren setter inn for fullt ;)
I tillegg til å rydde inn hagemøbler, sitteputer og krukker slik at alt kommer trygt under tak før vinteren setter inn, så fjerner jeg sommerblomstene fra trappen og erstatter dem med planter som kan stå ute på trappen i vinter. Slike ting er jo langt mindre viktige enn f. eks. å renske takrennene for løv, men jeg nevner det likevel, ettersom det tross alt er hyggeligere å stå ute å plante røsslyng og annet en fin høstdag heller enn i 10 minusgrader og snøfokk! ;) Jeg planter nå, så er det klart til å julepynte litt her ute med lysslynger m.m. i desember.
Løv, løv og mer løv... er det noe vi har nok av i hagen vår om høsten så er det løv, -slik blir det når man elsker trær! :D Vi tar det verste, men det faller jo hele tiden ned mer, så 100% blir det ikke. Men når vi raker om høsten så blir det utrolig mye enklere å rake plenen til våren når vi da skal "perfeksjonere" hagen før 17. mai! ;) Det lille som ligger igjen blir gjødsel for gresset i vinter. Alle løvdunger kjøres til komposten.
Her på bildet har vi enda ikke spylt gårdsplassen, men også det gjør vi på denne tiden av året. Blir løv liggende på den brosteinbelagte gårdsplassen i vinter så er det både grobunn for mose, og bladene vil også kunne misfarge steinene. En annen ting er at bladene er forholdsvis enkle å spyle vekk nå om høsten, mens de om våren gjerne er "tørket" fast i steinene og er da et sant lite mareritt å fjerne...
Like viktig som å fjerne løv og planterester fra takrenner, er det å fjerne løv fra sluker på gårdsplassen! De aller fleste gårdsplasser har slike, gjerne 3-5 stykker i tilknytning til dreneringen på rundt huset og på tomten for øvrig.
I tillegg til å fjerne blad som du ser ligger oppå, og i nærheten av, slukene, så ta gjerne opp metallristen og bruk en liten spade til å måke ut eventuelle planterester og slam som ligger nedi sluket, det er nemlig alltid noen blader, jord og annet rusk som har klart å lure seg nedi selve slukkummen. Slik rask må fjernes av samme årsak som rask i takrennene: Panterester vil fryse til vinteren og tette sluket, og resultatet kan dessverre bli at dreneringen rundt huset ikke fungerer optimalt og vann dermed trenger inn i kjellere og nærliggende bygningskonstruksjoner... Så også rensing av dreneringssluker er en enkel og billig forsikring mot flomskade vinterstid og om våren når snøen tiner igjen! ;)
Er du plaget med at enkelte takrenner eller dreneringen rundt huset ditt likevel fryser om vinteren så kan du legge en varmekabel i takrennen eller i sluk/avløp utendørs. Rådfør deg nærmere om dette ved å snakke med en elektriker. Slike varmekabler trekker svært lite energi, sikrer åpen drenering og kan slås av i sommerhalvåret. Ingenting er kjedeligere enn vannskader.
Blomsterpottene vi kjøpte i sommer er isolerte med isopor innvendig og i bunnen. Vi vil forsøke å overvintre de vintergrønne trærne i krukkene, går det ikke så vil vi kjøpe nye til sommeren og grave de ned i plenen hver høst heretter. Men vi tror og håper de vil overleve i krukkene som er ganske store. Vi har pakket disse trærne inn i naturstrie, og det vil hindre at vårsola tar knekken på dem før røttene har våknet/tint fra vinterdvalen. Straks kulden setter inn skal vi også legge en tilpasset isoporplate i krukken oppå jorden, rundt trestammen. Dette vil verne dem ekstra mot telen.
Gleder meg til desember, da skal de to naturstriekledte sypressene mine bli juletrær! :)) Vi skal da ha lysnett/lysslynge på dem, slik at vi får et lysende lite juletre på hver side av garasjen, -slikt blir det julestemning i hagen av! ;)
Bor du i Bergen eller i lignende klimasone så vil vel de fleste vintergrønne trær klare våren uten naturstie på, uten av de blir "brunsvidde"/uttørket av vårsola.
Alle vintergrønne busker og trær i vår hage må pakkes inn i naturstrie hver høst for å forhindre uttørking og bruning/"rust" om våren, som omtrent alltid forårsakes av kombinasjonen tele i bakken + vårsol... (NB! Velger du også å pakke f. eks. sypresser inn i naturstrie for å forhindre at de blir brune og stygge, så husk at trærne må vannes noen uker med lunket vann før strien tar av dem om våren).
Ved lysthuset har vi plantet en rekke nye rosebusker de siste par somrene, men noen av dem døde sist vinter, så vi prøver igjen, og denne gangen pakker vi de aller minste rosebuskene inn i naturstrie de også. Vi har valgt rosebusker som skal tåle H6 og H7 for å være sikker på at disse skal tåle det aller meste, men vi velger nå å stulle og stelle litt ekstra med dem de første årene til de har nådd en viss størrelse. Vi håper noen varp med naturstie vil gjøre at vi slipper å beskjære dem så kolossalt til våren.... synes jeg har ventet lenge nok nå på å få rosehagen jeg ønsket meg i denne delen av hagen! :D Noen av disse er klatreroser, så jeg håper de virkelig skal skyte fart våren 2016!
Ser her at bladene på trammen foran lysthuset har vi visst glemt...
...Det er viktig at det ikke ligger løv og planterester på terrassegulv, i trapper og på trammer om vinteren, fordi det kan gi missfarging og jordslag, og det er ikke bare stygt om sommeren, men det skader også trevirket.
Mange av trærne og buskene i hagen vår bindes opp for å tåle snølast bedre. Mange får også pinner som slås ned rundt dem for å forhindre av snøen bryter dem ned i bakken, -det hindrer at de knekker eller spjæres. Vi vet jo aldri på forhånd hvor mye snø vi får, noen vintere er snøfattige, mens andre vintere får vi store snømengder!
I tillegg får samtlige rhododendron strie rundt seg, de har jo allerede knopper så de vil jeg gjerne skal sitte på plantene fremdeles når våren kommer! ;)
Store rosentrær, blærespirea, blodberberis, m. fl. bindes også opp selv om de ikke får strie på. Det er fordi de ellers vil bruke hele sommeren på å få tilbake sin opprinnelige form dersom vi får en snørik vinter! ;)
Her ser du at bladene allerede har fått ligget for lenge i høst: Det er tegn til mosedannelse på gårdsplassen rundt epletreet, så her må det visst eddikbehandling til når våren er her igjen! ;)
Tulipanløk, krokus m.m. må også i jorden nå hvis du ikke allerede har plantet dem. Og i tillegg til det jeg har nevnt her ovenfor så skjærer vi også ned alle stauder i hagen nå om høsten.
Blad i blomsterbed bekymrer meg ikke så veldig om høsten. De tilbyr både verdifull næring for plantene i bedet, OG isolerer litt mot tele og frost, så de venter vi med å fjerne til det igjen er tid for våronn! ;)
Håper du fikk noen tips til hva som kan være greit å tenke på når det gjelder vinterklargjøring av hus, hage og gårdsplass! Ha en riktig fin novemberuke! :0)
Stor klem, Ann,
Glassveranda.
Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar