søndag 9. juni 2013

Vi skal bygge pergola - Del 4: Snekringen er begynt, se hvordan!

Skissen av pergolaen/takoverbygget vi nå bygger i hagen kan du se: Del 1. Del 2 finner du: HER. Del 3: HER. Så da tenkte håper jeg du er klar for Del 4!

Hvis du skal bygge din pergola et sted i hagen hvor det pr. i dag er tomt/flatt/ingenting, f. eks. på plenen, så må du aller først lage solide fundamenter for søylesko, som skal holde søylene som skal holde pargola-taket! Hvordan det gjøres kan du se/lese i et blogginnlegg jeg skrev for et par år siden: HER.

Men hvis du, som oss, har terrasse-rekkverkstolper som er skikkelig forankret i bjelkelaget på terrassen/uteplassen din, så kan det hende du kan velge å bruke de eksisterende stolpene som en del av pergolaen din, ved å bare forlenge dem.

For at søylene våre her på terrassen skulle gi takhøyde nok til pergolaen, så måtte de forlenges. Spikerplater som den på bildet er ikke vakre, men de er supersolide, så vi valgte å benytte slike, også får vi heller pynte litt på dem (kle dem inn) i ettertid, -sikkerheten må være i fokus selv om det av og til vil medføre litt ekstraarbeid! ;) (Spikerplater som dette selges hos byggevaresenter der det selges material, Biltema, Jula m. fl.)   


Søyler lager du av materialdimensjon 48 x 98 mm. Kutt de i den lengden tilsvarende den "dørhullhøyden" du vil at pergolaen din skal ha, for bjelkene som skal legges oppå disse søylene skal du kunne gå/passere under senere.

Hos oss ble det høyden av eksisterende søyler + en liten "snutt". Ja du ser noen ferdige "snutter" her på bildet! ;) De er ikke lange, men sammen med søylene som allerede er på terrassen (øverste bilde) blir de lange nok til at vi vil kunne spasere under bjelken de skal holde.

Enkle å lage: Kutt de i ønsket lengde, legg to ferdigkuttede lengder oppå hverandre, ha litt trelim imellom og skru dem så fast i hverandre med treskruer beregnet for utendørs bruk (ruster ikke). Vips, så har du en søyle med kvadratisk tverrsnitt. Fest en skru til høyre for midten, neste til venstre for midten, så neste til høyre, det blir mest solid. La det være ca. 20-30 cm mellom skruene.


Vi har en "vippelem" i leveggen vår, så ikke la deg forvirre av bildet her til venstre. Den stod bare tilfeldigvis i åpen posisjon her da jeg tok bilde, for at vi skulle få dratt inn material. ("Vippelemmen" bruker vi normalt bare når vi skuffer ut snøen om vinteren).

Her der du den ene søylen skrudd fast i spikerplaten som en forlengelse av eksisterende søyle. 

I tillegg har vi skrudd fast en til spikerplate i "snutten". Oppå denne søylen skal nemlig to bærebjelker ligge, og også de må forankres skikkelig slik at ikke vær og vind kan kunne løfte/vrenge den ferdige konstruksjonen.

Bjelkene skal gå fra husveggen mot himmelen her på bildet, og de vil ligge oppå søylen og stikke ut på andre siden av den, det er årsaken til at vi her i hjørne har forskjellig monteringsretning på øverste og nederste spikerplate.

Bruk et vater for å sjekke at alt er i lodd (at søylene er 100% loddrett høyre/venstre/inn/ut før du skrur dem fast), og ta også en sjekk før bjelkene skal oppå dem for at forsikre deg om at alle søylene faktisk ble nøyaktig like høye (at de er i vater slik at bjelkene oppå blir liggende 100 % vannrett). 


Her er søylen som blir på midten. Her er spikerplatene montert rett over hverandre - i samme retning - ettersom bjelken skal krysse den helgående, og skrues fast i spikerplaten.

At spikerplatene ikke er særlig dekorative spiller som sagt liten rolle. De skal skjules av et bord/treplanke etterpå så de vil uansett ikke vises når pergolaen er ferdig.

Bjelkene lager du på samme måte som søylene! Vi har brukt dimensjon 48 x 148 mm på bjelkene, og limt og skrudd to og to sammen slik vi gjorde med søylene. 

Kutt bjelkene i ønsket lengde: Lengden på pergolaen din + ett takutstikk (40-50 cm) hvis du skal bygge den ved siden av en vegg slik vi har gjort. Eller lengden på pergolaen din + to stk. takutstikk (totalt 80-100 cm) hvis pergolaen din står alene på en åpen plass.


"So far so good"! :)) Her ser du de to doble bjelkene løftet på plass og festet i spikerplatene! (Legg merke til at de skal "stå" på søylene, d.v.s. 48 cm x 2 flatene skal vende ned mot søylen, ikke den hele siden! Dette gjelder uansett valgt bjelkedimensjon). 

Hvis du bygger pergolaen din på en åpen plass, trenger du å starte med å lage en søyle på søylefundament med bjelkesko i hver hjørne, og så må du i tillegg kanskje ha 1-2 ekstra, midt på. Det er lengden på bjelkene og dimensjonen som bestemmer hvor stort spenn du han ha - hvor lang avstand - mellom søylene. Skal du ikke ha takplater, eller bare ha lette, transparente akrylplater på taket slik de vi skal bruke, så holder det i massevis at du har en søyle for hver 2,5 meters lengde. Da blir det litt overdimensjoner, men bedre "safe than sorry!" ;)  


Etter at bjelkene er løftet opp på søylene, så lager du to bjelker som skal passe perfekt mellom bjelkene du allerede har løftet opp. Også de korteste bjelkene er doble ser du?

Skru dem i hver ende, fast til de som hviler oppå søylene. Hvis ønskelig kan du kjøpe et lite vinkelbeslag (byggevaresenteret), og skru det fast som en opp-ned L her i hjørnet: Ene siden av L-en skrus fast i enden av kortbjelken du løftet opp, andre siden av L-en skrus fast her øverst i søylen.

Bruk lange skruer for utendørs bruk (ruster ikke).



Nøyaktig midt på den korte bjelken (bjelkeparet) setter du en til "snutt" laget av søylematerial (dim. 48 x 98 mm x 2).

Oppå denne skal mønebjelken ligge. Det betyr at lengden målt fra oppå denne søylen ned til gulvet ditt (plen/platt/terrassegulv), er det som blir takhøyden midt inne i pergolaen din. 


På motsatt side gjør du akkurat det samme en gang til som beskrevet ovenfor.

I vårt tilfelle har vi imidlertid et vindu på veggen i denne enden, så vi kan ikke legge to korte bjelker mellom de to lange i denne enden av pergolaen. (Den villa ha hindret vinduet i å kunne åpnes). Vi har i denne enden derfor valgt å skru en bjelkesko fast i veggen. Skal du gjøre noe slikt må du huske på tre ting:
1) Bjelkeskoen må festes med lange skruer slik at de treffer en stender bak bordkledningen, ikke bare festes i kledningen.
2) Vær sikker på at skruene ikke treffer strøm/vann 
3) Beregn nøye hvor den må være, slik at du ikke må flytte den like etterpå p.g.a. feilmontering, for lange skruer lager hull i vindsperren (bak bordkledningen). 

Bruk en bjelkebit i belkeskoen når du skrur, slik at den ikke viser seg å ha blitt for "trang" når du kommer med den lange tunge bjelken. 

Da skulle alt være klart for å løfte opp mønebjelken og begynne å sette opp taksperrer! :o))  

Del 5 kommer om ikke lenge, og da vil du se at pergolaen virkelig begynner å ta form, så følg med, følg med! ;) Ha en fin start på den nye uken! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

2 kommentarer:

Monika sa...

Wow! gleder meg til å se det ferdige resultatet!
- så flink du/dere er til å bygge og til å forklare! Takk! :) (hva koster pergolaen i materialer?)

Ann sa...

Takk for det! :o) Vi har nå handlet inn alt vi trenger av materialer, transparente takplater, mønebeslag, festemateriell m.m., og det ser ut til å bli like i underkant av 10.000,-

Ha en fortsatt fin uke! :0)

Stor klem, Ann.