Dette er en lys og romslig spisestue. Gjennom de 7 vinduene i spisestuen som dekker nesten to hele vegger, har vi utsikt mot terrassen, det store epletreet og hagen. Videre ser vi fjellet og deler av fjorden. Bilder av spisestuen vår i flommende dagslys ser du her: Spisestuen før stilendringen. Jeg skal ta nye dagslysbilder av spisestuen til sommeren når trærne utenfor vinduene er kledt med grønne friske blader og bugner av blomster.
Peisestuen og spisestuen har Langmoen parkett, eik, på gulvet. Hvitmalt paneltak, glatte malte vegger i fargen Lys Antikk. Også dette rommet har bredt profilert listverk, hvitmalt. Det er ikke så mange år siden spisestuen ble ombygd og totalrenovert; gulv og vegger etterisolerte, Wisbo-gulvvarme (varmtvann) lagt ned i gulvet, nye vinduer satt inn, alt listverk byttet ut, vegger og tak malt, det elektriske anlegget byttet ut o.s.v., så stilendringen på spisestuen vår skulle skje uten å endre fargen på gulv, tak og vegger. Kun ved hjelp av møbler og tilbehør.
Møbler i mørkt treverk er vakkert, men visuelt svært tungt, de stjeler aldeles for mye lys! Spisestuen var stilig før også, men ganske så uinteressant, litt identitetsløs. Den var for... vanlig! Den var også litt dyster, litt gammelmodig! Jeg har bare nektet å innse det før nå nylig ettersom jeg elsker mørkt treverk. Jeg bestemte meg derfor for å male noen av eikemøblene på spisestuen. De gamle stolene, samt en del andre detaljer i spisestuen, ønsket jeg ikke å male. Stolene er antikviteter.
Stolene rundt spisebordet kjøpte vi på auksjon. De var i dårlig forfatning. Men de ble nøysommelig vasket og polert, vi lagde nye seteplater i stolene, polstret de på ny og satte på nye møbeltrekk. Vi har 8 slike gamle stoler og kjøpte i tillegg 6 flunkende nye, "tidsriktige", stoler. Kombinasjonen ble riktig spennende. Det at de nye stolene er i sort skinn som sofagruppen foran peisen i andre delen av spisestuen, er med å gi rommet et helhetlig uttrykk.
Jeg har hentet inn en del gamle ting og flere antikviteter som jeg ønsket å ha i spisestuen. Jeg er inspirert av bl. a. Darryl Carter-stilen, som svært kort kan oppsummeres slik: Han blander nytt og gammelt. Han blander moderne ting med klassiske møbler og gamle antikviteter, arvegodt, kunst og skaper således et helt unikt visuelt uttrykk. Han skaper kontraster mellom tungt og lett, blankt og matt. Han bruker nøytrale farger, gjerne hvite vegger og gulv, få gjenstander, og rommet er likevel hjemmekoselig ettersom har bruker mye treverk (ofte mørkt treverk) som "krydder" og naturmaterialer, gamle ting og tepper når han innreder. Resultatet er lyse, lette, delikate, rom, til tross for et stort antall antikviteter, både møbler og andre gjenstander, i interiørene hans. Dette gir også unike og, ikke minst, interessante interiører!
Spisestuebordet vårt er et nesten hundre år gammelt heltre beiset eikebord som hadde mistet bordplaten sin. Vi kjøpte det som var igjen av bordet, satte det i stand og satte ny bordplate på det for noen år siden. Den nye bordplaten er i tykk heltre eik, over 3 m lang og 1,2 m bred. Denne bestilte vi hos en kjøkkenprodusent. Bordplaten er av samme kvalitet som en heltre kjøkken-benkeplate. Vi har valgt å sette bordplaten inn med fire lag olje i stedet for å beise eller lakke den. Dette gjør bordet også like anvendelig som en kjøkkenbenk. Spisestuebordet brukes både til hverdags og til fest.
Her ved spisestuebordet sitter jeg og ungene og lager pepperkaker til jul, pynter muffins til Halloween og maler egg til påske. Her pakker vi inn julegavene i desember, spiller brettspill sammen med ungene på søndagskveldene og her sitter vi når vi skriver brev til farmor. Et svært praktisk spisestuebord som brukes flittig av både store og små i hverdagen. Her spiser jeg, min kjære og ungene frokost sammen, her spiser vi middag hver ettermiddag, og her spiser vi sammen med vennene våre når vi har selskap. Det er til en hver tid plass til 14 personer rundt bordet, men bordet kan greit utvides til 20. Bordets har god plass til gjester og cuverter slik et normalt spisestuebord har, men på grunn av bordets ekstra bredde (120 cm) er det i tillegg god plass til store serveringsfat, flotte borddekorasjoner, vin og garnityr.
Dette bildet har jeg tatt mens jeg stod på en stol, i et forsøk på å ta et oversiktsbilde... Bortenfor det aldringsmalte lyse framskapet, som du så vidt ser helt til høyre på dette bildet, er en av to dører inn til kjøkkenet vårt. Vi har ingen sitteplasser på kjøkkenet. På kjøkkenet arbeider vi. Dette valget tok vi da vi tegnet huset. Spisestuen ble strategisk plassert vegg i vegg med kjøkkenet. Det første bildet i innlegget "Kjøkken - 12 m²" er tatt mens jeg står i denne døråpningen med ryggen vendt mot spisestuen.
Lysekronen i messing, som hang over spisebordet i spisestuen vår tidligere, var flott den også, stilig og tidløs, men den var ganske... kjedelig, veldig tradisjonell. Men det var likevel av praktiske årsaker at jeg ønsket å bytte den ut: Den var en forholdsvis stor lysekrone, med en typisk sirkulær utforming, men ettersom vårt "nye" spisebord er i overkant av 3 m langt, lyste den gamle lysekronen kun opp deler av bordet, lyset var konsentrert på midten og det var nokså dystert ved endene av bordet. Spisestuen var litt gammelmodig, og jeg så for meg at en stor, moderne lysekrone ville gjøre underverker for spisestuen vår. Løsningen ble en 2,30 meter lang selvkomponert lysekrone. Vi lagde én stor moderne langstrakt lysekrone av fire "små", og vi er svært fornøyde med resultatet! Den er et imponerende syn der den henger, og den lyser opp hele bordet. Lysekronen har 12 lyspunkter og belysningen kan dimmes. Spisestuen og peisstuen har i tillegg spotbelysning (15 stk.) i taket, som kan dimmes seksjonsvis.
Tidligere hang det en del litografier i spisestuen, pent innrammet med gullfarvede trerammer. Jeg ønsket å erstatte disse med ett stort tøft, men elegant, maleri som skulle illustrerer renhet, klarhet, letthet, luft og kanskje vann, -et maleri i mange forskjellige hvitfarger, mange bruntoner, lin, med innslag av lys grå, kanskje også litt koksgrå. Det nye maleriet til spisestuen vår er enormt! 1,5 meter bredt og 1,9 meter meter bredt, - et imponerende format ja, men det er mest av alt et imponerende kunstverk! Dette maleriet har en dybde, en letthet, en klarhet og en eleganse som overgår alle mine forventninger! Jeg synes det er så uendelig vakkert, og det gjorde underverker for den "nye" spisestuen vår.
Skjenken, framskapet og spisestuebordet (alt unntatt bordplaten) ble aldringsmalt med fille. Jeg er svært fornøyd med resultatet. Spisestuemøblementet vårt har aldri sett stiligere ut! Denne maleteknikken (Aldringsmaling/lasering med fille) er langt mer tidskrevende enn maling på vanlig måte med heldekkende maling og malekost, men det var virkelig verdt alt arbeidet!
Jeg monterte spotbelysning i framskapet. Spotbelysningen gjør at det tidligere litt mørklagte og gammelmodige framskapet nå formelig skinner der det står!
Doble glassdører skiller spisestuen og dagligstuen.
Plassbygde vitrineskap, hvitmalt og med spotbelysning, er spesialbygd etter mål. Vitrinedørene kan åpnes både fra spisestuen og fra dagligstuen, og er laget med tanke på oppbevaring/ utstilling av porselen, kunstglass og middagsservice.
I tilknytning til spisestuen har vi en liten sofagruppe foran peisen. Peisen har hvite dekordetaljer og stukkatur fra Roger Pearson, og er delvis kledt med marmor (Ankerske naturstein AS). Her i denne sofagruppen pleier også ungene å sitte å se barne-TV. Sort skinn er valgt av praktiske årsaker. Her gjør det ikke noe om de mister en kjærlighet på pinne i sofaen, eller griser sjokolade i setet mens de koser seg med lørdagsgodteriet sitt, - disse sofaene av skinn er svært enkle å rengjøre og tåler det meste. I denne delen av spisestuen har vi en del innrammede bruntone-foto, familiefotografier, på veggene. Våre bryllupsbilder, bilder av ungene o.l. Nye familiebilder henges opp her etter hvert som ungene vokser og det blir flere turer til fotografen. Jeg synes det er både mye ryddigere, og stiligere, at slike bruntone-fotografier samles på én og samme vegg, heller enn at bildene spres i mange rom. I bakgrunnen ser du en del av trappen mellom 1. og 2. etg.
Jeg har valgt å sette kubbelys i denne peisen. Det var en peisinnsats der tidligere, men peisen ble svært sjelden brukt ettersom det ble ubehagelig varmt i rommet. Vi har dessuten en stor peis i dagligstuen. De levende lysene i peisen i spisestuen gir rommet den lille ekstra stemningen vi er ute etter, avgir kun svak varme og gir en fantastisk flott kveldsbelysning i rommet.
Til tross for at vi fremdeles har noen spisestuemøbler i mørk eik og innslag av sort skinn i interiøret, er dette en lys og luftig spisestue som slipper inn rikelig med dagslys. De mange vinduene gjør at grensene mellom ute og inne viskes ut, og den blå himmelen, trærne, blomstene og sollyset slippes inn.Tidligere var spisestuen ganske mørk på kveldstid, men nå er det en lys og lett spisestue hele døgnet, hele året. En vidunderlig spisestue til hverdags og til fest! ;)
Her er noen endringer/nyheter i spisestuen vår og bilder av spisestuen i dagslys (listen oppdatert i november 2010):
Dagligstuen og kjøkkenet kan du lese mere om under etiketten "En presentasjon av rom i mitt hus".
Hagen kan du lese mere om under etiketten "En presentasjon av rom i min helårshage".
Du kan også lese om husbyggingsprosjektet vårt og hvordan det hele begynte, under etiketten "12 års iherdig arbeidsinnsats".
Det store maleriet kan du lese om her: Maleriet i spisestuen.
Det gamle vinduet som står på skjenken kan du lese om her: "Gamle vinduer kan brukes til så mangt!"
Skjenken kan du lese om her: "Prosjekt Aldringsmalt skjenk, før - etter bilder".
Framskapet kan du lese om her: "Prosjekt Aldringsmalt, ombygd og lyssatt framskap, før - etter bilder".
Spisestuebordet kan du lese om her: "Prosjekt Aldringsmalt spisestuebord, før - etter bilder".
Spisestuebordet kan du lese om her: "Prosjekt Aldringsmalt spisestuebord, før - etter bilder".
Den selvkomponerte lysekronen vår kan du lese om her: "Prosjekt Moderne selvkomponert krystall-lysekrone, fire lamper blir til én, før - etter bilder".
Buddha-figuren og boken i vinduskarmen kan du lese om her: "En Buddha i mitt vindu".
Glassveranda sin Facebook-side finner du her: Interiørbloggen Glassveranda på Facebook.
8 kommentarer:
Hei,Ann.Dere har virkelig et klassisk og vakkert hus. Er også veldig imponert over alt dere gjør selv. Ønsker deg en fin uke.Håper du ikke har for mye å gjøre før jul.
Hei Ann. Imponerende flott er det - alt sammen. Du får jo våre andre hjem til å blekne. :)
Likte veldig godt blandingen i spisestua av lyst og mørkt tre. Og lysekrona er nydelig - den du selv har laget.
Ha en fin uke frem mot jul.
Klem Ingunn
Tusen takk begge to for veldig koselige kommentarer! :)
Men "Får våre andres hjem til å blekne"?! :DD Huff, det hørtes sant å si ikke noe bra ut i det heletatt! :S... Men takk, jeg ble veldig fornøyd med resultatet selv. Men visst er det maaange fine hjem å se på interiørbloggene her i Blogglandia, blant annet ditt !! ;)
Ha en fortsatt fin uke begge to! :)
Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.
Flere bilder fra spisestuen, tatt denne uken i det at vårsolen formelig flommer inn gjennom de mange vinduene ved spiseplassen vår, blir lagt ut her på Glassveranda i løpet av morgendagen! Nå er det endelig våååår! ♥
Klem, Ann.
Så flott, masse herlige detaljer..Misunner deg den store plassen du har i spisestuen din. Har på følelsen at du har ett ganske så stort hus, så deilig..ha en flott ny uke, klems..
Tusen takk for den koselige tilbakemelding Minka, ja jeg setter utrolig stor pris på at vi har det litt romslig rundt oss. Litt om husets størrelse m.m. finner du her: http://glassveranda.blogspot.com/2009/06/12-ars-iherdig-arbeidsinnsats.html
Ha en flott uke du også! :)
Klem, Ann.
Bilder av spisestuen vår i dagslys:
http://glassveranda.blogspot.com/2010/03/spisestuen-var-i-dagslys.html
Ann :)
Hei
For ein fantastisk flott heim du har, imponerande alt dokke har fått til:) lurte på ein ting ang. dei plassbygde vitrineskapa som dokke har laget som kan åpnes fra begge sider. Kva material har dere brukt og korleis gjorde dokke det??:)
Iren
Legg inn en kommentar